Identificació

                    

            

Curs de Postgrau en Ciències Socials Forenses i Peritatge Social (SEMIPRESENCIAL)

Matricula't
Imprimir

Informació bàsica

Edició: Primera
Hores: 375.00
Idioma: Català
Data inici: 20/10/2017
Data finalització: 13/07/2018
Crèdits: 15.00 ECTS
Codi: 17SHF2009
Matrícula oberta

Preu: 995,00€
Preu:
Horari: Divendres de 16 a 20 h i dissabte de 9.30 a 14.30 h
Sessions presencials: 20 i 21 d'octubre de 2017; 12, 13, 26 i 27 de gener i 18, 19, 25 i 26 de maig de 2018
Calendari de treballs: del 3 al 29 de juny de 2018

Lloc realització: Parc Científic i Tecnològic de la UdG. Edifici Giroemprèn. Carrer Pic de Peguera, 11 de Girona
PRESENTACIÓ

El peritatge social en l'àmbit jurídic té el seu origen en els països anglosaxons, on avui en dia està força desenvolupat. A la segona meitat del segle XX adquireix molta rellevància en les administracions de justícia de països de l'Amèrica Llatina, mentre que a l'Estat espanyol la seva aparició és relativament recent.

En les darreres dècades la figura del perit social, judicial i extrajudicial està agafant especial rellevància dins de l'Administració de Justícia.

Malauradament, aquest nou reconeixement del professional com a tècnic especialista no va en paral·lel amb el sistema formatiu docent, i a Catalunya l'especialització, malgrat la seva gran demanda, és feble.

En altres universitats de l'Estat espanyol, el peritatge social està considerat una especialització dins de la formació acadèmica universitària. A Catalunya, en canvi, la formació especialitzada s'obté mitjançant cursos de formació continuada d'unes 20 hores impartits per col·legis professionals.

Les professions de l'àmbit social, i en especial els seus professionals, necessiten una formació especialitzada que els doni uns coneixements i eines adients per actuar lliurement dins del marc metodològic i els requeriments jurídics establerts.

En aquests moments és una oferta formativa molt innovadora que donarà una gran resposta a l'especialització dels professionals de l'àmbit social com a especialistes judicials.

Aquesta formació té per finalitat l'especialització de professionals de l'àmbit social dins de la justícia en l'estudi de casos i l'emissió del seu dictamen pericial segons la metodologia pròpia de les seves disciplines.

OBJECTIUS

– Professionalitzar la pràctica de les ciències socials forenses.

– Obtenir uns coneixements teòrics i pràctics que avalin l'especialització de les professions d'àmbit social en el camp judicial.

– Adquirir capacitats i habilitats per a l'exercici del peritatge social.

– Capacitar l'estudiant per al desenvolupament metodològic dels estudis forenses destinats a l'emissió del dictamen pericial.

– Promoure en el professional la recerca de recursos metodològics d'investigació i valoració en la pràctica forense per a l'estudi de casos socials.

– Conèixer el contingut i els límits del dictamen pericial discriminant-lo de l'informe assistencial.

– Emmarcar les actuacions dels forenses socials dins d'un context ètic i deontològic definit.

– Capacitar l'estudiant per a la defensa del dictamen a sala.

– Promoure la bona praxi del perit social.

A QUI S'ADREÇA

A aquells professionals que volen obtenir una formació amb caràcter general dins de les ciències socials forenses i del peritatge social, així com habilitar-se i capacitar-se per a la realització de valoracions forenses, emissió de dictàmens en les diferents ordres judicials i per a la seva defensa a sala. 

REQUISITS D'ADMISSIÓ

– Titulació universitària en Treball Social i Educació Social i els que tinguin la doble titulació de Treball Social i Educació Social.
– També podran accedir a la formació tots aquells professionals amb formacions afins a l'àmbit social i les ciències forenses. En aquest cas, el reconeixement acreditatiu d'haver cursat el postgrau no habilita per actuar com a treballador social forense ni educador social forense.

Descripció


Sessió informativa > divendres 15 de setembre a les 17.30 a la sala seminari de l'Edifici Giroemprèn del Parc Científic i Tecnològic de la UdG.PROGRAMA
Aquest curs forma part del Diploma de Postgrau en Ciències Socials Forenses i Peritatge Social en l'Àmbit Civil (el programa correspon als mòduls 1, 3, 6 i 7 del diploma de postgrau).

Mòdul 1. Les Ciències Socials Forenses a l'Administració de Justícia
Tema 1. Introducció al Dret i a les Normes Processals
Tema 2. El Professional d'Àmbit Social i les Ciències Socials Forenses
 
Mòdul 3. El Mètode Científic en Ciències Socials Forenses en la Jurisdicció Civil
Tema 4. Mètode i Metodologia en Ciències Socials Forenses
Tema 5. Del Dictamen Pericial del Perit Social en Procediments Civils
Tema 6. La Valoració Pericial en Ciències Socials Forenses
Tema 7. Simulació i Credibilitat del Testimoni
* Es faran tres sortides: dues a l'Institut de Medicina Legal i Ciències Forenses de Catalunya, i l'altra, a l'Equip d'Assessorament Tècnic d'Àmbit de les Famílies (EATAF) de la Ciutat de la Justícia.

Mòdul 6. De l'Actuació del Perit Social
Tema 18. La Compareixença del Perit Social a l'Acte de Ratificació
Tema 19. Gestió Empresarial Bàsica del Perit
Tema 20. Ètica i Deontologia Forense.

Mòdul 7. Treball Final o Pràctiques externes

 

ESTRUCTURA MODULAR

Aquest curs forma part d’un programa que inclou la possibilitat de matricular-se de manera independent a les titulacions següents:

– Diploma de Postgrau en Ciències Socials Forenses i Peritatge Social en l'Àmbit Civil

– Curs de Postgrau en Ciències Socials Forenses i Peritatge Social

– Curs de Postgrau en el Dictamen Social Forense o Pericial en Procediments de Modificació de la Capacitat d'Obrar

– Curs de Postgrau en el Dictamen Social Forense o Pericial en Procediments de Família

PROFESSORAT, DIRECCIÓ I COORDINACIÓ
Professorat
– Crous i González, Laura. Veure currículum a l'apartat Direcció.           
 

Ferrer Massaguer, Montserrat. Llicenciada en Dret (UdG). Advocada col·legiada a l'Il·lustre Col·legi d’Advocats de Mataró. Màster en Coaching i Lideratge Personal (UB). Certificació Internacional en Management Sistèmic i Constel·lacions Organitzacionals. Professora col·laboradora al Centre Universitari de Disseny Bau. Formadora en tallers de creativitat, assertivitat i reorientació professional entre d'altres. Facilitadora de constel·lacions organitzacionals. Cofundadora i codirectora d'espais&co i enblanco&co. Coach en processos de coaching personal, executiu i de parella.

– García Valls, David. Llicenciat en Ciències-Informàtica (UAB). Llicenciat en Psicologia (UOC). *Advanced Certified Professional & Executive Coach* (ICF). Màster en Teràpia Breu Estratègica (MRI, CTS). Formació avançada en constel·lacions familiars (Institut ECOS). Postgrau en Teràpia de Parelles (UdG). Terapeuta de parella i família. Cofundador i codirector d'espais&co i enblanco&co. Psicòleg col·legiat i sanitari.

– Molina Bartumeus, Asunción. Doctora en Psicologia, Tesis: Ética del psicólogo forense en los procedimientos de familia (UB). Experta en psicologia forense acreditada pel COPC. Psicòloga especialitzada en àmbit de família, infància i adolescència. Especialista en interferències parentals. Psicòloga DEA en Psicologia Clínica i de la Salut (UB).
Expresidenta de la Junta Directiva de la Secció de Psicologia Jurídica del Col·legi Oficial de Psicòlegs de Catalunya. Membre del Torn d’Intervenció Professional (TIP) del COPC.  Membre de la Secció de Psicologia Jurídica del COPC. Membre de la Secció de Psicologia Clínica del COPC.  Membre de la Secció de Psicologia Educativa del COPC. Membre de l'Associació Espanyola Multidisciplinar d'investigació sobre interferències parentals. ASEMIP. Membre de la Societat Espanyola de Psicologia Jurídica i Forense. SEPJF. Membre de l'Associació Iberoamericana de Psicologia Jurídica España, AIPJE.
Directora i psicòloga forense a AC5 Associats.
 

– Osorio Piñeiro, Joan. Llicenciat en Dret (UdG) i diplomat en Educació Social (UdG). Formació en Ciències Socials Forenses. Regidor a l'Ajuntament de Palafolls de l'Àrea de Medi Ambient, Món Rural, Parcs i Jardins, Defensa Forestal i Gestió de la Pobresa, per tot allò relatiu als talls de subministrament de les xarxes de serveis urbanístics. Coordinador de l'Assemblea d'EUA a Palafolls. Conseller del Maresme i Conseller Nacional de Catalunya. Fundador d'Associacions Culturals i polítiques locals i comarcals. Educador social al Centre Obert Municipal de l'Ajuntament de Palafolls.

– Vicens Pons, Enric. Llicenciat en Medicina i Cirurgia per la UAB. Doctor en Medicina i Cirurgia per la Universitat de Salamanca. Especialista en Psiquiatria (MIR). Postgrau en Gestió Hospitalària (UB). Magister en Psiquiatria Legal (UCM). Membre de la Societat Espanyola de Psiquiatria Legal. Membre del Comitè d’Ètica Assistencial Parc Sanitari Sant Joan de Déu. Ha desenvolupat tasques clíniques, de gestió i direcció al Parc Sanitari Sant Joan de Déu (en centres de salut mental tant comunitaris com d’hospitalització psiquiàtrica i d’entorn penitenciari). Experiència com a director de l'Àrea de Psiquiatria Penitenciària de Sant Joan de Déu-Serveis de Salut Mental; Gestor de la Unitat de Psiquiatria Penitenciària de Catalunya ubicat al Centre Penitenciari de Brians i com a director de l'Àrea d'Hospitalització Psiquiàtrica del Parc Sanitari de Sant Joan de Déu. Actualment, és cap de Docència de Salut Mental al Parc Sanitari Sant Joan de Déu.


* La direcció es reservarà el dret de fer canvis en l’equip docent en cas que algun dels professors no pugui impartir la seva matèria, garantint el mateix nivell de qualitat i categoria professional.


Direcció

Laura Crous i González. Diplomada en Treball Social (ICESB-URL). Perita social i psicològica. Mediadora familiar. Màster en Psicologia Forense i Pericials Psicològiques. Formació de postgrau en criminologia. Formació de postgrau en teràpia sistèmica familiar. Tècnica experta en mediació familiar. Experta en mediació familiar intergeneracional. Tècnica experta en actuacions davant els maltractaments en l'àmbit familiar. Experta en plans d'igualtat. Formació com a tècnica en teràpia de parelles. Formadora de formadors. Directora-fundadora d'LCG-Treball Social Consulting l'any 2009. Presidenta-fundadora de la Sociedad Nacional de Ciencias Sociales Forenses y Peritaje Social - Initium.
 
Organitza:

Col·labora:

Matricula't
Imprimir
COMPARTEIX AQUEST CURS:    Share to Facebook   Share to Twitter  

FULLETÓ DEL CURS

Cercador

de cursos

Àmbits de coneixement
Tipus de curs
Modalitats
Paraules clau
       

 


Política de cookiesAvís legal | Tel. 972 210 299 | E-mail: info.fundacioif@udg.edu

 

Aquest lloc web fa servir cookies. Si hi segueix navegant considerarem que n’està acceptant el seu ús. Més informació sobre les cookies.