Identificació

                    

            

Curs de Postgrau en Musicoteràpia

Imprimir

Informació bàsica

Edició: Primera
Hores: 375.00
Idioma: Català
Data inici: 04/02/2017
Data finalització: 13/05/2017
Crèdits: 15.00 ECTS
Nombre de places: 32
Codi: 16PPM2012
Matrícula tancada

Preu: 895,00€
Preu:
Horari: Dissabte de 10.30 a 14.30 h i de 15.30 a 20.30 h

Lloc realització: Centre Cívic Pont Major. Carrer Pont Major, 67-73 de Girona (17007).


 

PRESENTACIÓ

Aquest curs de postgrau té per objectiu oferir coneixements i recursos en musicoteràpia i ha estat preparat per un cos de docents amb gran experiència professional.

La musicoteràpia és una ciència i subsistema del conjunt de ciències i tecnologies de la salut que pensa i explora l’ésser humà com una unitat biopsicosocioespiritual i que utilitza la comunicació corpòria, sonora, musical i no verbal com una eina terapèutica.

Estem davant d’una àrea de coneixement que fa present el concepte de prevenció i tractament de la malaltia, per facilitar una millor qualitat de vida.

És un curs de postgrau dirigit a llicenciats, diplomats i graduats universitaris, especialment en aquelles titulacions vinculades a les ciències de la salut, la psicologia, les ciències de l’educació, la pedagogia, i superiors de música; i també estudiants d’aquestes formacions, interessats en les àrees de coneixement de la musicoteràpia i en les possibilitats d’investigació en diversos àmbits: sanitari, educatiu i social.

Musicoteràpia: «La musicoteràpia és l'ús professional de la música i els seus elements com a intervenció en medicina, educació i entorns quotidians amb individus, grups, famílies o comunitats que tracten d'optimitzar la seva qualitat de vida i millorar les seves condicions físiques, socials, comunicatives, emocionals, intel·lectuals i espirituals de la salut i el benestar.» (WFMT-World Federation Musicoteràpia, 2011)

OBJECTIUS
– Conèixer alguns dels models, mètodes i tècniques en musicoteràpia, i la seva aplicació en diferents àmbits d’intervenció.
– Tenir la capacitat d’utilitzar recursos musicals i psicocorporals per ajudar les persones amb actitud de presència, observació, empatia, escolta i respecte.
– Conèixer les funcions de la musicoteràpia i la seva connexió i diferències amb altres disciplines.
– Conèixer les qualitats pròpies dels elements constitutius de la música: melodia, harmonia, ritme, tonalitat, tempo, textura, altura, intensitat, timbre, duració, silencis... i la seva influència en la conducta humana en l’aspecte fisiològic, cognitiu, emocional, espiritual i social.
– Conèixer el rol professional i deontològic del musicoterapeuta.
– Conèixer tècniques, models d’intervenció i habilitats requerides en la intervenció musicoterapèutica en l’àmbit sanitari, sociocomunitari i educatiu.
– Ésser capaç de desenvolupar la creativitat a l’hora d’escollir i aplicar els recursos musicals, sonors i corporals no verbals.
– Tenir capacitat de recerca i anàlisi de la informació més rellevant dins de l’àmbit de la musicoteràpia.
– Tenir capacitat crítica i autocrítica davant les diferents formes d’intervenció des de la musicoteràpia.
– Tenir capacitat d’identificar i expressar sentiments i emocions utilitzant l’experiència corpòria, sonora i musical com a canal de comunicació.
– Conèixer l’aplicació de la musicoteràpia en diferents fases d’un procés terapèutic en un individu o grup, segons l’àmbit, la patologia o el camp d’aplicació.
A QUI S'ADREÇA

A persones que compleixin els requisits d’admissió i que estiguin interessades en les àrees de coneixement de la musicoteràpia, en els seus recursos, en la seva aplicació en diversos àmbits: sanitari, educatiu i social; i en les possibilitats d’investigació.

REQUISITS D'ADMISSIÓ
– Llicenciats, diplomats i graduats universitaris, especialment en aquelles titulacions vinculades a la psicologia, ciències de la salut, ciències de l’educació, pedagogia, educació i treball social i estudis superiors de música.
– Tenir coneixements musicals contrastats.
– Altres persones interessades en les temàtiques del curs. 
 
NOTA: qui no disposi de títol universitari previ, tindrà dret a rebre, amb les mateixes condicions, un certificat d'assistència lliurat per la Fundació UdG: Innovació i Formació.


PROGRAMA

Aquest curs de postgrau està format pels següents cursos:

Curs d'Especialització en Fonaments de la Musicoteràpia: Psicològics, Neurobiològics, Metodològics,  Instrumentals (guitarra) i d’Investigació
Curs d'Especialització en Fonaments de la Musicoteràpia i Aplicació de la Musicoteràpia en els àmbits Educatiu, Sociocomunitari i Sanitari
Curs d'Especialització en Fonaments del Model Benenzon de Musicoteràpia i Teràpies no Verbals

*Les persones interessades podran matricular-se en aquests cursos de manera independent.

PROGRAMA

Mòdul I: FONAMENTS, MODELS I MÈTODES DE LA MT
a. Assignatura: Fonaments de la musicoteràpia (4h)
b. Assignatura: Tècniques receptives i expressives en MT (5h)
c. Assignatura: Guitarra (9h)

Mòdul II: Model Benenzon de MT i Teràpies no-verbals  
a. Assignatura: Model Benenzon de Musicoteràpia i Teràpies no-verbals (18 h)

Mòdul III: Neurobiologia i Psicologia de la música. Investigació en Musicoteràpia 
a. Assignatura: Psicologia de la Música (4h)
b. Assignatura: Neurobiologia de la Música (9h)
c. Assignatura: Investigació en Musicoteràpia (5h)

Mòdul IV: Musicoteràpia en els àmbits sanitari, educatiu i socio-comunitari 
a. Assignatura: Musicoteràpia en l’àmbit sanitari:
a) Musicoteràpia en Salut Mental (9h)
b) Musicoteràpia en patologies cròniques SSC (FM/SFC/ SQM/ ES) (9h)
c) Musicoteràpia perinatal (9h)
d) Musicoteràpia en l’àmbit clínic i hospitalari (rehabilitació) (9h)

b. Assignatura: Musicoteràpia en l’àmbit socio-comunitari:
a) Musicoteràpia en Geriatria (8h)
b) Musicoteràpia en col·lectius en risc d’exclusió social (5h)

c. Assignatura: Musicoteràpia en l’àmbit educatiu:
a) Musicoteràpia en necessitats educatives especials (5h)

Es contemplen 30 h de self-experience incloses en diferents assignatures dels mòduls anteriors. Es tracta de les hores en què l’alumnat ha d’experimentar i viure per si mateix les diferents propostes musicoterapèutiques.

PROFESSORAT, DIRECCIÓ I COORDINACIÓ
Professorat
– Jordi Àngel Jauset Berrocal. Doctor en Comunicació (URL). Màster en Psicobiologia y Neurociència cognitiva (UAB). Enginyer de Telecomunicació (UPC) i Títol Professional de Piano. Certificat de docència en Enginyeria Biomèdica (estudis de doctorat, tercer cicle). Acreditat com a docent i investigador per l'Agència de Qualitat Universitària (AQU). Professor i investigador a la Facultat de Comunicació i Relacions Internacionals Blanquerna i col·laborador en programes de tercer cicle de Musicoteràpia a diferents universitats. És director de tesis doctorals de musicoteràpia i ha estat designat membre de tribunals de tesis doctorals en relació a la Musicoteràpia. Format en Neurologic Music Therapy por la R.F. Unkefer Academy of Neurologic Music Therapy (Dr. Michael Thaut) i ha gaudit d’un training al Louis Armstrong Center for Music and Medicine del Mount Sinai Beth Israel (NY, EUA). Conferenciant, divulgador i escriptor sobre els beneficis de les teràpies musicals.

Membre, entre altres, de la Societat Catalana de Neuropsicologia, l’Associació espanyola de Psicologia i interpretació musical (AEPMIM), The International Association for Music and Medicine (IAMM), The European Society for the Cognitive Sciences of Music (ESCOM) i de la Society for Music Perception&Cognition (SMPC).

– Ignacio Calle Albert. Doctor en Filosofia i Ciències de l’Educació. Titulat superior en piano. Llicenciat en Psicopedagogia.  Diplomat en Magisteri d’Educació musical i mestre en un col·legi públic. Màster en Estètica i Creativitat. Musicoterapeuta especialitzat en la Història de la Musicoteràpia. Ha escrit quatre llibres que arrepleguen tots els esdeveniments i les curiositats de la història de la música com a teràpia des de L’Antiguitat fins al segle XX. És autor de molts articles en revistes i pàgines web i ha exposat els seus estudis en molts congressos, seminaris i jornades de diferents disciplines: medicina, psicologia, música, historia de l’art i musicoteràpia. Des del punt de vista empíric, està fent una investigació del impacte musical en la paràlisi cerebral, patologia  en la que du molts anys treballant amb la musicoteràpia.  
 
– Mónica Muñoz. Llicenciada en Psicologia. Grau Superior de Música en l’especialitat de cant, i Diploma en Art Dramàtic. Màster i Postgrau en Musicoteràpia, magister i supervisora en el model Benenzon de Musicoteràpia. Directora a Psicodrama i teatreterapeuta. 
Professora als màsters de musicoteràpia d’ISEP i en la formació de teatre terapèutic a Gestual. Especialista musicoterapeuta en autisme, TGD, trastorns de la comunicació, conducta i socialització, psicosi i Alzheimer. Vocalment, realitza habilitació de la veu mitjançant el cant i el cant terapèutic. Sensibilització musical per a nadons i cant amb embarassades. Directora i musicoterapeuta de la coral Santa Lucía de la ONCE, del Masnou. Formadora en el model Benenzon.
 
Agnès Monferrer Ventura. Cantant, professora titulada de Tècnica Alexander (2013) i professora de veu. Llicenciada en musicoteràpia el 2005 per Berklee College of Music (Magna Cum Laude), ha treballat com a musicoterapeuta als EEUU (Centre penitenciàri Napa State Hospital, CA) i a Catalunya, on també ha impartit classes al màster de musicoterapia de la Universitat de Barcelona (2006-2011). S’ha format al Conservatori del Liceu, el Taller de Músics i l’Aula de Barcelona. Entre les seves darreres formacions cal destacar La Màquina del Swing, Maruja Limón, Francesc Capella Jazz Quartet, Pep Pérez Jazz Quartet, Susuka, Hot Legs i Dejà Vú. Ha sigut teclista i corista del grup Top Models amb qui ha gravat “Wall of Fame” (Bib Bib Records 2011) i ha aparegut per televisió a “Conciertos de Radio Tres”Actualment composa la música per l'espectacle Els Viatges de Filalici de Cia. El Dit al Nas, forma part del duet musical Ukelala i ho combina amb la seva feina com a professora de veu al Grau d'Arts Escèniques ERAM, centre adscrit de la Universitat de Girona.

– Adrián Galati. Musicoterapeuta per la Facultat de Psicologia de la Universidad de Buenos Aires. Graduat amb diploma d’honor (tota la documentació acreditada amb segells de L’Haia). Especialització en musicoteràpia neurocognitiva. Docent als màsters de musicoteràpia de la UB-IL3 i ISEP Barcelona. Publicacions científiques d’investigació en l’especificitat musicoterapèutica. Actualment és musicoterapeuta al centre L’Alba (Barcelona).

– Isabel Bellver Vercher. Musicoterapeuta titulada per la Universitat Catòlica de València. Llicenciada en Música de Cambra i Violoncel. Formació musicoterapèutica en l’Abordatge Plurimodal. Professora del Màster de Musicoteràpia en els mòduls de Salut Mental, Hospitalari i Recursos Musicals de la Universitat Catòlica de València. Treballa com a musicoterapeuta a: Hospital Psiquiàtric de Bétera, Valencia. Hospital Marina Salut de Dènia, Alacant (Unitats de Psiquiatria, Hemodiàlisi, Neonatologia, Hospital de dia oncohematològic i Dany Cerebral). Hospital Dr. Moliner, Serra, València (Unitat de Cures Pal·liatives, Dany Cerebral i Convalescència). Premi a la innovació en la qualitat assistencial hospitalària, atorgat en la VI Jornada de Gestió Sanitària, Qualitat Assistencial i Seguretat del Pacient de la Comunitat Valenciana (2014). Ha sigut galardonada conjuntamente amb la seua companyera Ana Alegre pel seu treball amb la distinció de “Bona Pràctica del Sistema Nacional de Salut” del Ministeri de Sanitat, en la seua convocatòria de l´any 2015 en la categoria d´Innovació en les Estratègies  en Cures Pal.liatives, amb el projecte “La musicoteràpia com instrument  d´intervenció terapèutica al final de la vida: un projecte d´integració” de l´Hospital Doctor Moliner. Ponent, conferenciant i divulgadora de la musicoteràpia.
 
– Marisa Valls Montesó. Musicoterapeuta per la UB-IL3. Títol professional de piano. Títol de llenguatge musical de l’Escola de Pedagogia Musical amb el mètode Ireneu Segarra. Musicoterapeuta al Centre Arjuna, centre d’assistència integrativa de les Terres de l’Ebre. Especialista de música, psicomotricitat i educació física a l’escola Mestre Marcel·lí Domingo. Practitioner i Màster en PNL. Professora tutora en el programa UNED-SENIOR, i també a l’Aula de Música Tradicional i en el projecte «La dansa i el circ com a eina eductiva». Tutora del pràcticum I-II de l’ensenyament de mestre, URV.
 
– Laura Balil Muñoz. Llicenciada en psicologia i màster de Musicoteràpia per la UB. Orientació grupoanalítica. Musicoterapeuta al CAS de Sants amb toxicomanies. Professora a domicili de piano i guitarra especialitzada en nens amb TGD i dificultats emocionals. Musicoterapeuta a la residència geriàtrica Creu de sant Jordi de Vall d'Hebrón. Musicoterapeuta amb grups de gent gran amb demència al centre de dia Casa Bloc.
 
Vanessa Vidal Molés. Llicenciada en Psicologia per la Universitat Jaume I de Castelló. Màster en Musicoteràpia per l’IL3-UB. Facilitadora de Cant Prenatal (M.L. Aucher). Musicoterapeuta Focal Obstètrica Nivell I i II (G. Federico, 1ª Promoció a Espanya). Educadora nivell 1 “Musica in Culla”. Curs Expert en Musicoteràpia amb persones amb Trastorns Neurològics. Màster en Sexologia i Psicoteràpia Integradora. Monitora Dinàmica del Riure. Títol Professional de Música. Membre AVMT. Musicoterapeuta de l’Escola de Música “Mestre Agust Manrique” D’Almassora (Castelló). Docent de cursos de difusió de la Musicoteràpia (Universitat Jaume I de Castelló, Uned Senior Almassora, Universitat Popular Ajuntament Vila-real). Actualment està desenvolupant un Projecte de “Musicoteràpia en l’embaràs” en el Centre de Salut Pius XII d’Almassora (Castelló).
 
*La direcció es reservarà el dret a fer canvis en l'equip docent en cas que algun dels professors no pugui impartir la seva matèria, garantint el mateix nivell de qualitat i categoria professional.

Direcció
– Antoni Aceves Díaz. Màster de Musicoteràpia per la Universitat de Barcelona–IL3. Postgrau en Musicoteràpia per ISEP. Magister i supervisor en el model Benenzon de Musicoteràpia per la Fundació Benenzon. Enginyer electrònic per l’Escola Universitària E. T. (Barcelona). Postgrau en Telemàtica, Tecnologia i Sistemes. Treballa com a musicoterapeuta a l'Associació d'Esclerosi Múltiple Baix Llobregat i a l'Associació Catalana de Fatiga Crònica, i ha treballat a l’Associació de Fibromiàlgia de Gavà. Musicoterapeuta especialista en patologies neurodegeneratives, neuromusculars i cròniques. Formador en el model Benenzon. Conferenciant i divulgador de la musicoteràpia. Presentador de ponències en congressos sobre musicoteràpia. Seminaris de mindfulness i musicoteràpia. Propulsor del programa “música i mindfulness” Ha estat professor agregat del Màster Oficial de Musicoteràpia de la Universitat Catòlica de València, i del Màster de Musicoteràpia de la Universitat de Barcelona-IL3. Membre de la Junta Directiva de l’Associació Benenzon Catalunya. Ha estat membre de la Junta Directiva de l’Associació Catalana de Musicoteràpia.


Coordinació
– Cristina Romero Pérez. Màster en Musicoteràpia (UB-IL3). Diplomada en Treball Social (UB). Magister i supervisora en el model Benenzon de Musicoteràpia (Fundació Benenzon de Musicoteràpia, Buenos Aires). Facilitadora en Cant Prenatal de Marie Louise Aucher i en Musicoteràpia Focal Obstètrica (Mètode Mami Sounds – Gabriel Federico). Títol professional de piano (equivalent a professora de música). Formadora del Programa TREVA (Tècniques de relaxació a l’Aula). Ha treballat com a treballadora social  i musicoterapeuta a hospitals de Psicogeriatria,  àmbit Sociosanitari i Salut Mental. Especialista en autogestió grupal i grups d’ajuda mútua, tant en docència i promoció social i terapèutic. Professora associada a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB).
 
Propulsora dels següents projectes de Musicoteràpia:
–  “Acompanyar des del Cor”, un homenatge a les persones grans.
– “GAM: Nou paradigma de Música i Dol”
– “Música i Mindfulness”.
 
Membre de la junta directiva en:
– Associació Catalana de Musicoteràpia 
– Associació Benenzon Catalunya
 


Organitza:

Imprimir
COMPARTEIX AQUEST CURS:    Share to Facebook   Share to Twitter  

FULLETÓ DEL CURS

Cercador

de cursos

Àmbits de coneixement
Tipus de curs
Modalitats
Paraules clau
       

 


Política de cookiesAvís legal | Tel. 972 210 299 | E-mail: info.fundacioif@udg.edu

 

Aquest lloc web fa servir cookies. Si hi segueix navegant considerarem que n’està acceptant el seu ús. Més informació sobre les cookies.