Identificació

                    

            

Curs d'Especialització en Detecció, Intervenció i Derivació en Violència Masclista i Familiar des d'una Perspectiva Constructivista i de Gènere (SEMIPRESENCIAL)

Imprimir

Informació bàsica

Edició: Tercera
Hores: 47.00
Idioma: Català
Data inici: 26/02/2016
Data finalització: 22/04/2016
Nombre de places: 30
Codi: 15SPX4096
Matrícula tancada

Preu: 485,00€
Preu:
Horari: Divendres de 16 a 20 h
Classes presencials: 26 de febrer, 4, 11 i 18 de març, 1, 8, 15 i 22 d'abril de 2016
Treball pràctic: del 2 al 15 de maig de 2016

Lloc realització: Facultat d'Educació i Psicologia de la UdG - Campus Barri Vell

PRESENTACIÓ

Aquest curs pretén proporcionar coneixements i eines pràctiques per a la detecció, intervenció i derivació de casos de violència masclista i familiar des d’una perspectiva constructivista i de gènere. D’aquesta manera es promou el treball en xarxa i la coordinació entre diferents serveis d’atenció a les famílies.

També és una oportunitat per crear un espai de reflexió necessari sobre la violència masclista i familiar que inclogui totes les persones implicades (adults, infants i joves) en els processos de derivació, intervenció i coordinació.

OBJECTIUS

– Facilitar eines i estratègies de detecció de la violència masclista i familiar des dels diferents serveis de la xarxa ja siguin dirigits a dones, homes, infants o joves.

– Dotar els professionals de tècniques per efectuar una primera valoració de l’estat i les necessitats de les persones adultes implicades en situacions de violència masclista i familiar.

– Dotar els professionals d’un coneixement específic sobre els drets dels infants i adolescents, el seu desenvolupament evolutiu i les seves necessitats derivades de l’impacte de la violència.

– Proporcionar coneixements específics i pautes d’intervenció que permetin abordar un treball amb les persones que la pateixen, d’una banda, i les que l’exerceixen, de l’altra.

– Aplicar la perspectiva constructivista i de gènere als casos de violència masclista i familiar.

– Conèixer la intervenció dels serveis especialitzats en atenció a situacions de violència masclista i familiar.

– Promoure protocols de coordinació i canals de derivació dins la xarxa i amb els serveis especialitzats en violència masclista i familiar.

A QUI S'ADREÇA

A professionals de l’àmbit d’atenció a les famílies (serveis socials, equips d’atenció a les dones, equips d’atenció a la infància i l’adolescència, sanitat i educació, equips tècnics dels jutjats) i a professionals del món jurídic especialitzats en aquests temes. També serà útil per a llicenciats, diplomats o estudiants de postgrau que vulguin especialitzar-se en aquest tipus d’intervenció, procedents especialment de la psicologia, l’educació, el treball social, la psicopedagogia, la infermeria, la medicina, el dret i la criminologia. A més, hi poden participar altres professionals com treballadors familiars, monitors i personal sanitari i del sistema judicial que estiguin en contacte amb les famílies.PROGRAMA

1. Intervenció psicosocial des d’una perspectiva de gènere i constructiva

– Epistemologies objectivistes: crítiques i nous paradigmes
– Teories de gènere: què vol dir gènere? Aportacions de la perspectiva de gènere
– Aportacions constructivistes i socioconstruccionistes a la intervenció psicosocial
– Aportacions des de la teoria narrativa a la intervenció psicosocial
– Aportacions de les teories del vincle a la intervenció psicosocial
– Treball grupal i intervencions familiars des d’una perspectiva constructiva

2. Prevenció, detecció i intervenció amb joves en situacions de violència de gènere

– Com és la violència de gènere entre els i les joves?
– Criteris de detecció i intervenció en agressors i víctimes joves
– Disseny d’actuacions de prevenció, detecció i intervenció en joves en situacions de violència de gènere
– Límits de la intervenció, derivació i coordinació en els serveis especialitzats de la xarxa d’atenció a la violència de gènere

3. Intervenció amb dones víctimes de violència

– Violència masclista en l’àmbit familiar: definicions i tipologies
– Conseqüències de la violència masclista en les dones
– Cicle de la violència i procés psicosocial de la dona víctima de violència
– Elements necessaris per a la detecció i l’abordatge de les dones víctimes en l’àmbit familiar
– Tipus d’intervenció amb dones víctimes de violència
– Professionals que treballen amb víctimes de violència de gènere
– Derivació i coordinació amb serveis especialitzats dins la xarxa d’atenció a la violència de gènere

4. Intervenció amb homes agressors

– Masculinitat i problemes psicosocials
– Perfils dels homes que maltracten. Per què ho fan?
– Programes per a homes que maltracten
– Models d’intervenció i fases del tractament psicosocial
– Treball individual i grupal amb agressors
– Estratègies i habilitats en l’entrevista
– Professionals que treballen amb homes
– Derivació i treball en xarxa

5. Intervenció amb mares i fills i filles víctimes

– Infants víctimes de violència de gènere en l’àmbit familiar: contextualització
– Conseqüències de la violència en l’àmbit familiar en els infants i adolescents
– Requisits mínims per a la intervenció amb les mares
– Posicionaments de les mares i intervenció en funció d’aquests posicionaments
– Posicionament dels infants i adolescents víctimes de violència de gènere dins el sistema familiar
– Elements necessaris per a una bona detecció i intervenció en infants i adolescents
– Derivació i coordinació amb serveis especialitzats dins la xarxa d’atenció a la violència de gènere
 
6. Intervenció en violència ascendent

– Violència ascendent: definició i característiques
– Perfils de joves que agredeixen i de les mares i pares víctimes
– Vincles familiars i elements psicosocials que cal tenir en compte
– Models d’intervenció i fases del tractament psicosocial
– Treball individual, familiar i grupal
– Estratègies i motivació pel tractament
– Derivació i treball en xarxa
PROFESSORAT, DIRECCIÓ I COORDINACIÓ
Professorat

– Heinrich Geldschläger. És psicòleg i psicoterapeuta (FEAP). Soci fundador de l’associació Conexus. Atenció, Formació i Investigació Psicosocials. Ha estat durant sis anys coordinador del servei d’atenció a les famílies contra la violència masclista de l’Ajuntament de Barcelona i és membre representant de Conexus a la Work With Perpetrators European Network, i al comitè MenEngage Europe. Ha participat com a expert en diversos projectes de recerca europeus i imparteix conferències i formacions en l’àmbit nacional i internacional sobre la violència masclista. Ha publicat articles en revistes especialitzades sobre aquests temes. Actualment coordina els projectes internacionals i el programa d’abordatge de la violència contra la parella a la Xarxa d’Atenció a les Drogodependències de Conexus.

– Montserrat Plaza. És doctora en Psicologia Social per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i sòcia fundadora de l’associació Conexus. Atenció, Formació i Investigació Psicosocials. Experta en intervenció individual i grupal amb dones i nens i nenes víctimes de violència; els últims set anys ha centrat el seu treball en la violència i la funció maternal. Ha participat com a investigadora per a les comunitats de Catalunya i les Illes Balears en el projecte europeu Daphne “Children witnesses of gender violence in the domestic context”, per a Save the Children, i com assessora per a la Fundació IReS sobre aquesta temàtica. Imparteix formacions per a professionals de diferents àmbits en temes de gènere, violència i infància. Actualment coordina el programa d’atenció integral contra la violència masclista de Conexus.

– Álvaro Ponce. És psicòleg social i psicoterapeuta, individual i grupal, màster en Psicoteràpia Cognitiva Social per la Universitat de Barcelona (UB) i doctor en Psicologia Social (UAB). Soci fundador de l’associació Conexus. Atenció, Formació i Investigació Psicosocials. Ha treballat durant anys en el servei d’atenció a homes que maltracten de l’Ajuntament de Barcelona. És col·laborador del Grup d’Estudis Socials de la Subjecció i la Subjectivitat del Departament de Psicologia Social de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). Ha impartit cursos i conferències i ha escrit articles sobre intervenció en violència de gènere a Espanya i l'estranger. Actualment coordina el programa d’Atenció Integral a la Violència Ascendent a Conexus.

– Oriol Ginés. És psicòleg i Diploma d’Estudis Avançats en el programa de doctorat Cognició, emoció i conflictes interpersonals, de la Universitat de Barcelona (UB). Soci fundador de l’associació Conexus. Ha estat terapeuta en grups per a homes agressors al Servei d’Atenció a Homes de l’Ajuntament de Barcelona i ha creat i gestionat el projecte de prevenció amb homes Canviem-ho. Ha desenvolupat projectes relacionats amb la inclusió dels homes en les polítiques d’igualtat per a ajuntaments i administracions públiques de l’àmbit de la salut, la justícia, l’educació i els serveis socials, a més de formar professionals de diferents serveis sobre masculinitats i violència de gènere. Actualment coordina el programa per a les universitats contra la violència masclista de Conexus.

* La direcció es reservarà el dret de fer canvis en l'equip docent en cas que algun dels professors no pugui impartir la seva matèria, garantint el mateix nivell de qualitat i categoria professional.


Direcció

Pilar Albertín Carbó. Doctora en Psicologia Social. Recerca en violència de gènere i epistemologies feministes i postcolonials. Professora als estudis de Psicologia i de Criminologia.

Montserrat Plaza Aleu. Doctora en Psicologia Social i psicoterapeuta especialitzada en atenció individual i grupal a dones i mares víctimes de violència masclista, així com als seus fills i filles.Coordinació

– Oriol Ginés Canales. Psicòleg i màster , especialitzat en atenció a homes i joves agressors, dones i infants víctimes de violència, i en la promoció de masculinitats igualitàries.Organitza:


 


Imprimir
COMPARTEIX AQUEST CURS:    Share to Facebook   Share to Twitter  
Cercador

de cursos

Àmbits de coneixement
Tipus de curs
Modalitats
Paraules clau
       

 


Política de cookiesAvís legal | Tel. 972 210 299 | E-mail: info.fundacioif@udg.edu

 

Aquest lloc web fa servir cookies. Si hi segueix navegant considerarem que n’està acceptant el seu ús. Més informació sobre les cookies.