Identificació

                    

            

Curs d'Estiu: Gestió de Respostes a Emergències Humanitàries

Imprimir

Informació bàsica

Edició: 3a
Hores: 30.00
Idioma: Català
Data inici: 26/06/2017
Data finalització: 30/06/2017
Nombre de places: 40
Codi: 16SSX8040
Matrícula tancada

Preu: 70,00€
Preu:
Horari: De dilluns a dijous de 15 a 19 h
Divendres de 9 a 14 i de 15 a 19 h
Duració total: 30 h (25 h presencials + 5 h de treball autònom)

Lloc realització: Facultat d'Infermeria - Campus Centre UdG

– Els estudiants de la Universitat de Girona podran reconèixer 1 ECTS (crèdit de reconeixement acadèmic) per la participació en cada edició dels Cursos d’Estiu de la Xarxa Vives d’universitats, amb independència dels cursos en què s’inscriguin. És a dir, només es podrà reconèixer 1 ECTS per CURS ACADÈMIC independentment del nombre total de Cursos d’Estiu que realitzi en un mateix CURS ACADÈMIC (Exemple: 1 Curs d’Estiu = 1 ECTS;  4 Cursos d’Estiu en el mateix Curs Acadèmic= 1 ECTS, etc.).

– Si ets alumne UdG és imprescindible, per a l'atorgació del crèdit de reconeixement acadèmic, que al finalitzar la teva inscripció omplis el següent formulari (fes clic aquí).

OBJECTIUS

Conèixer els elements principals i les problemàtiques de salut i humanitàries que pateixen les poblacions víctimes de conflicte, epidèmies, crisis nutricionals i desastres naturals en els països en vies de desenvolupament.

Conèixer i saber aplicar les diferents tipologies de resposta que ofereixen les organitzacions humanitàries a aquestes diferents crisis per tal de reduir la mortalitat i la morbiditat, alleujar el patiment i millorar les condicions de vida d’aquestes poblacions (nutrició, salut, aigua i sanejament, refugi...).

A QUI S'ADREÇA

Aquest curs va adreçat directament a futurs professionals i també a professionals que considerin l’acció humanitària com una possible orientació laboral o que tinguin interès en aquestes temàtiques. Preferentment a sanitaris però està obert a altres perfils, ja que no és un curs mèdic, sinó que és un curs sobre com gestionar emergències humanitàries; per tant, hi poden assistir no sanitaris (enginyers, administradors...). S’hi tracten qüestions de coordinació, seguretat, logística humanitària…PROGRAMA

Mòdul Avaluació Inicial en Emergències:
–Planejar i implementar una missió exploratòria.
–Introducció a les 10 prioritats.
–Introducció a l’epidemiologia en emergències.

Mòdul Epidèmies:
–Resposta a la còlera, l’ebola, la malària, el xarampió. Construïm un centre de tractament d’epidèmies.
–Organitzar una campanya de vacunació en emergències.

Mòdul Nutrició:
–Què és la malnutrició aguda i el seu impacte al món.
–Les diferents estratègies de resposta a les malnutricions.

Mòdul Desastres Naturals:
–Tipologia d’intervenció en diferents escenaris: terratrèmols, huracans, inundacions, tsunamis…

Mòdul Emergències Complexes (conflicte):
–Resposta a desplaçaments de població. Construïm un camp de refugiats.
–Cirurgia de guerra. Violència sexual.

Mòdul Metodològics:
–Avaluació del curs.
–Pretest i test dels participants.
–Metodologies participatives.

(+5 hores de treball autònom per preparar els casos)

PROFESSORAT, DIRECCIÓ I COORDINACIÓ
Professorat

Anna Bonmatí i Tomàs. Vegeu currículum a l'apartat de coordinació.

Cristina Bosch i Farré. Vegeu currículum a l'apartat de coordinació.

Nines Lima. Metgessa especialista en medicina familiar i comunitària i Màster en Medicina Tropical i Salut Internacional. Ha treballat del 2001 al 2006 amb Metges Sense Fronteres en projectes d’emergències humanitàries a Somàlia, Afganistan, Angola, RDC, Índia, Sudan i Níger. Del 2007 fins el mes de novembre de 2016 va formar part del departament mèdic de l’oficina central a Barcelona, donant suport a projectes i estratègies enfocades a malalties tropicals oblidades (Chagas, leishmaniosi visceral, malaltia de la son i mossegades de serps) a Bolívia, Etiòpia, Índia i Sudan del Sud, i a la malària a República Centreafricana, Mali, Nigèria, Sierra Leone, Angola, Guinea Bissau i Congo. Ha format part dels estudis d’investigació operacionals i assajos clínics per millorar la gestió de pacients juntament amb estratègies de control i erradicació d’aquestes malalties en col·laboració amb altres investigadors com, per exemple, el grup pertanyent al DNDi (Drugs for Neglected Diseases initiative), Epicentre, FIND, OMS, RMRI-MS, LSTMH, etc.. Actualment és cofundadora de La Cooperativa Humanitària, organització de treballadors humanitaris dedicada a la formació, sensibilització sobre el treball i món humanitari amb l’objectiu de despertar una consciència social sobre aquests temes.

Mireia Naval. És metgessa resident en medicina familiar i comunitària. Màster en Medicina Tropical i Salut Internacional i Màster en Resposta a Urgències, Emergències i Catàstrofes. En el camp de l'ajuda humanitària, ha treballat durant 9 anys amb Metges sense Fronteres realitzant tasques en el terreny com a metgessa i responsable de programes mèdics en l'àmbit de la salut primària i secundària, donant resposta a víctimes de violència, víctimes de catàstrofes naturals i epidèmies, vacunació, salut maternoinfantil, salut mental, laboratori i cirurgia. També ha exercit tasques de coordinació fent el seguiment de les polítiques i estratègies mèdiques dels projectes i assegurant l’adequació al context i la qualitat de l'assistència.

David Querol. És economista i ha desenvolupat la major part de la seva trajectòria professional en diferents ONG. El seu recorregut s’ha centrat principalment a l'Àfrica en països com Sudan del Sud i Somàlia, on ha estat cap de missió i responsable de seguretat durant llargues temporades. Això li ha proporcionat un gran coneixement d’aquesta zona i el seu context i també ha propociat que esdevingués director de la ONG Safety Program Somalia. Actualment és cofundador de La Cooperativa Humanitària.

Núria Pagès. És enginyera tècnica i ha alternat el treball entre empresa privada i Metges Sense Fronteres on ha passat per  diferents posicions dins la logística fins especialitzar-se en temes d’aprovisionament. Ha treballat de supply manager en països com Níger, Nigèria o Haití. També ha estat dins la cèl·lula d’emergències al terreny en campanyes de vacunació i a la seu de Barcelona coordinant els enviaments internacionals per diferents països.

Marc Salvadó. Enginyer industrial mecànic. Durant el 2013 va cursar un MBA a la UdG.
Ha desenvolupat la seva vida laboral entre el sector privat i la cooperació. Té 7 anys d’experiència en el sector de la cooperació treballant amb Metges Sense Fronteres en posicions de logística, aigua i sanejament, coordinació en projectes de salut primària, resposta a epidèmies de còlera, emergències nutricionals, campanyes de vacunació, així com tasques de presentació a escala estatal de les activitats de l’organització. Actualment combina el treball en empresa privada amb el treball a La Cooperativa Humanitària, organització de la que n’és soci fundador i president.


Imma Ventura. Llicenciada en Farmàcia i diplomada en Salut Pública. Màster de Malalties Tropicals i Salut Internacional de la UB. Experiència en cooperació a Costa d’Ivori amb la fundació Akwaba, fent gestió de donacions de medicaments. Amb Metges Sense Fronteres OCBA a Kènia en projectes HIV/sida d’accés als antiretrovirals, i també al departament tècnic com a farmacèutica referent per als projectes i a l’equip de farmacèutics de MSF Internacional al programa de prequalificació de medicaments. Actualment és farmacèutica d’atenció primària al SSIBE i farmacèutica responsable del dipòsit de medicaments del Palamós Gent Gran.


Montserrat Serra. Enginyeria tècnica en Química Industrial UPC-UdG (1994). Professora de Tecnologia a secundària (1996). Col·laboració amb diverses ONG en projectes d’esplai, suport a la dona en comunitats rurals i agermanaments (estius del 1998 al 2003). Ha treballat en organitzacions mèdiques d’ajuda humanitària participant en tasques de logística de l’aigua i sanejament, majoritàriament a Àfrica (2004-2011).

Països on han treballat: Àfrica (Angola, Malawi, República Democràtica del Congo, Kènia, Guinea Conakry, Algèria, el Txad, Moçambic, el Níger, el Senegal, República Centreafricana, el Sudan, el Sudan del Sud, Guinea Bissau, Etiòpia, Somàlia, Zàmbia, la Costa d’Ivori, Líbia, Tunísia), Amèrica Llatina (Colòmbia, l’Equador, Nicaragua, Guatemala, Paraguai, Mèxic, Haití, Bolívia) i Àsia (Indonèsia, Líban i territoris palestins ocupats, Timor, el Pakistan, l’Índia).

 

*La direcció es reservarà el dret de fer canvis en l'equip docent en cas que algun dels professors no pugui impartir la seva matèria, garantint el mateix nivell de qualitat i experiència en aquest àmbit.
Coordinació

Cristina Bosch i Farré. Diplomada en Infermeria (Universitat de Navarra) 1997, llicenciada en Psicologia (UNED) 2006. Màster en Medicina Tropical i Salut Internacional (UB) 2001 i Màster en Promoció de la Salut (UdG) 2012. Doctora per la UdG. Experiència professional en ajuda humanitària amb Metges Sense Fronteres del 2001 al 2009 en 13 projectes diferents a l’Àfrica. Professora del Departament d’Infermeria a la UdG.

Anna Bonmatí i Tomàs. Llicenciada en Farmàcia (UB) 1996, diplomada en Infermeria (UdG) 2009, diplomada en Ciències Empresarials (UOC) 2014. Màster en Atenció Farmacèutica Comunitària (Universitat de València) 1999, Màster en Nutrició i Alimentació (UB Virtual) 2007 i Màster en Promoció de la Salut (UdG) 2012. Membre de la ONG Àfrica Viva des del 2001, membre de la Coordinadora d’ONG de les comarques gironines, membre del Consell Municipal de Cooperació de l’Ajuntament de Girona i membre de la Comissió de Cooperació del Col·legi de Farmacèutics de Girona. Realització de projectes amb l’Agermanament Arbúcies-Palacagüina (Nicaragua), la Xarxa de Sant Feliu de Guíxols a El Salvador i a Burkina Faso i Togo amb l’ONG Àfrica Viva. Professora del Departament d’Infermeria a la UdG.Organitza:

Imprimir
COMPARTEIX AQUEST CURS:    Share to Facebook   Share to Twitter  
Cercador

de cursos

Àmbits de coneixement
Tipus de curs
Modalitats
Paraules clau
       

 


Política de cookiesAvís legal | Tel. 972 210 299 | E-mail: info.fundacioif@udg.edu

 

Aquest lloc web fa servir cookies. Si hi segueix navegant considerarem que n’està acceptant el seu ús. Més informació sobre les cookies.