Identificació

                    

            

Curs d'Estiu: Musicoteràpia Transcultural (II)

Imprimir

Informació bàsica

Edició: Segona
Hores: 20.00
Idioma: Català
Data inici: 03/07/2017
Data finalització: 07/07/2017
Nombre de places: 32
Codi: 16PPX8011
Matrícula tancada

Preu: 95,00€
Preu:
Horari: De dilluns a divendres de 10 a 14 h
Lloc realització: Facultat de Medicina i Infermeria - Campus Centre UdG

– Els estudiants de la Universitat de Girona podran reconèixer 1 ECTS (crèdit de reconeixement acadèmic) per la participació en cada edició dels Cursos d’Estiu de la Xarxa Vives d’universitats, amb independència dels cursos en què s’inscriguin. És a dir, només es podrà reconèixer 1 ECTS per CURS ACADÈMIC independentment del nombre total de Cursos d’Estiu que realitzi en un mateix CURS ACADÈMIC (Exemple: 1 Curs d’Estiu = 1 ECTS;  4 Cursos d’Estiu en el mateix Curs Acadèmic= 1 ECTS, etc.).

– Si ets alumne UdG és imprescindible, per a l'atorgació del crèdit de reconeixement acadèmic, que al finalitzar la teva inscripció omplis el següent formulari (fes clic aquí).

OBJECTIUS

–Assolir coneixements i obtenir recursos sobre la musicoteràpia des d’una vessant multicultural que permeti obrir canals de comunicació corporals-sonors-no verbals, prendre consciència del silenci intern i explorar energies que ajudin en el procés de creixement personal, a la millora de la qualitat de vida de les persones afectades de patologies, a la integració social dels col·lectius en risc d’exclusió i a obtenir eines útils en el camp educatiu i pedagògic.
–Conèixer aplicacions de musicoteràpia creatives i receptives de la nostra cultura occidental, d’altres cultures i de la simbiosi de cultures foranes amb la nostra. Improvisacions; connexió amb el cos; moviment creatiu; percussió; meditació sonora; mindfulness; xamanisme, etc.
–Conèixer aplicacions de la musicoteràpia oriental, intercultural i de la fusió de cultures.
–Desenvolupar experiències internes al servei de la integració global de la persona (física, psicològica i espiritual) mitjançant la vivència d'experiències musicoterapèutiques.
–Proporcionar un treball vivencial, potenciant el desenvolupament de la creativitat, la comunicació? i l'escolta.

A QUI S'ADREÇA

–A tota persona interessada en conèixer i vivenciar la musicoteràpia des d'una visió àmplia, multicultural i transcultural.
–Pot resultar enriquidor per als professionals dels àmbits sociocultural, educatiu i sanitari.
–Pot ser d’especial interès per a llicenciats, diplomats, graduats i estudiants universitaris d’aquelles  titulacions vinculades a les ciències de la salut, la psicologia, les ciències de l’educació, la pedagogia, o la música, que estiguin interessats en àrees de coneixement de la musicoteràpia i en les possibilitats d’aplicació en diversos àmbits: sanitari, educatiu i social.PROGRAMA

1. Preferències musicals i identitat sonora dins el nostre context cultural. Professor: Santi Serratosa
1.1. Percussió corporal com a eina musicoterapèutica
1.2. Identitat sonora en la cultura occidental
1.3. Contextualització de les preferències musicals dins el marc terapèutic
1.4. La cançó com a suport tonal, estructural, rítmic i emocional
1.5. Característiques i paràmetres musicals de la cultura occidental

2. Xamanisme transcultural. Professora: Mari Bejarano
2.1. Què és un espai sagrat i per què s'utilitza?
2.2. La música en activitats xamàniques
2.3. Què és un tambor xamànic?
2.4. Temazcal o inipi: cerimònia de vinculació amb la terra que ens neteja per dintre i per fora.
2.5. Cants medicinals cap a l'obertura del nostre cor
2.6. Què és el nostre animal de poder?
2.7. Accés  al nostre animal de poder a través de la música i el ball entrant en un estat  meditatiu
2.8. Tancament i comiat del taller

3. Cants harmònics: El potencial de l’energia sònica. Professor: René Montiel
–Programa teòric
3.1. La ciència dels sobretons
3.2. El so
3.3. Ressonància harmònica 
3.4. Geometria sagrada
3.5. Cimàtica
3.6. Música ancestral i dels nostres orígens
3.7. El so de la natura
3.8. Efectes terapèutics
–Programa pràctic
3.9.  Tècniques de creació d’harmònics vocals
3.10.  Harmònics de dues cavitats
3.11.  Harmònics d’una cavitat
3.12.  Cantar amb els altres i per a nosaltres
3.13.  Intenció / visualització
3.14.  Harmonització amb sobretons

4. Programa de musicoteràpia i mindfulness. Professors: Xevi Compte i Antoni Aceves
4.1. Mindfulness fusió entre les cultures oriental i occidental
4.2. Què no és mindfulness?
4.3. Què és mindfulness?
4.4. Respiració conscient
4.5. Quatre fonaments de l’atenció mindfulness
4.6. La música com a eina en mindfulness de contenció, de mobilització conscient, de massatge intern, de presència en l’aquí i en l’ara.
4.7. Aplicacions en la salut basades en mindfulness
4.8. Vivència de mindfulness amb sons, música i moviment

5. Música i creativitat. Professora: Cristina Romero
5.1. Visió general de la creativitat
5.1.1. Origen de la creativitat
5.1.2. Definició de creativitat
5.1.3. Importància / beneficis de la creativitat
5.1.4. L'actitud creativa
5.1.5. Les aptituds creatives
5.1.6. El procés creatiu
5.1.7. Resultats creatius
5.1.8. Creativitat i intel·ligència
5.1.9. Creativitat i diversitat
5.2. La personalitat creativa
5.2.1. El nen interior
5.2.2. Factors que influeixen
5.2.3. Nivells de creativitat
5.3. ¿Com podem ser més creatius?
5.3.1. Barreres de la creativitat
5.3.2. Ajuts a la creativitat
5.4. Ciència i creativitat
5.4.1. Cervell creatiu
5.4.2. Creativitat i neurociència
5.4.3. Tècniques per a la creativitat
5.5. Àmbits d'aplicació i desenvolupament
5.5.1. La creativitat com a desenvolupament terapèutic
5.5.2. Creativitat terapèutica
5.5.3. Música i creativitat
5.6. Experiència creativa

PROFESSORAT, DIRECCIÓ I COORDINACIÓ
Professorat

–Cristina Romero. Màster en Musicoteràpia (UB-IL3). Diplomada en Treball Social (UB). Magister i supervisora en el model Benenzon de Musicoteràpia (Fundació Benenzon de Musicoteràpia, Buenos Aires). Especialista en autogestió grupal i grups d’ajuda mútua, en àmbits de docència, promoció social i terapèutica. Facilitadora en cant prenatal de Marie Louise Aucher i en musicoteràpia focal obstètrica (mètode Mami Sounds – Gabriel Federico). Títol professional de piano (equivalent a professora de música). Formadora del Programa TREVA (tècniques de relaxació a l’aula). Musicoterapeuta a Gent Gran (persones sàvies), rehabilitació neurològica, pal·liatius i creixement personal. Ha treballat com a treballadora social i musicoterapeuta a hospitals de psicogeriatria, àmbit sociosanitari i salut mental. Propulsora del programa de musicoteràpia «L'art del cor», un projecte d'humanitat cofundat per les sàvies, «GAM: Un nou paradigma de música i dol» i «Música i mindfulness». Professora associada a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). Coordinadora i professora de cursos de musicoteràpia a la Fundació de la Universitat de Girona. Membre de la junta directiva a l'Associació Benenzon Catalunya i l’Associació Catalana de Musicoteràpia.

–René Montiel. Diplomat en Treball Social i educador social col·legiat. Musicoterapeuta. Comparteix la seva vocació professional amb l'estudi i la pràctica d'innovadores teràpies alternatives, explorant en el camp de la salut holística. En aquest sentit, va rebre formació en disciplines del camp vibracional i energètic com el taitxí, el txikung, la teràpia de so i la musicoteràpia. Formació en veu terapèutica i cants harmònics. Ha editat el seu primer disc: The Celestial Monochord. Cantant i músic del grup Srhuti Viatge Sonor.

–Mari Bajarano. Xaman de les cultures: inca, índia, andina i transcultural. Terapeuta en treball sistèmic. Bert Hellinger (Constel·lacions). Mestra de Reiki (núm. 397 Federació Espanyola de Reiki). Formadora en constel·lacions familiars, reiki a tots els nivells, neteja d’aura i sanació per arquetips. Facilitadora en cursos de creixement personal.

Santi Serratosa. Es va graduar en música a l’Aula de Música Moderna del Conservatori del Liceu, l’any 1999. Dos anys més tard va continuar els seus estudis superiors de bateria al Drummers Collective de Nova York. Després d’una etapa de formació amb diferents professors de bateria, recerca personal i altres estudis musicals, l’any 2011 obté el títol de Màster de Musicoteràpia per la UPF. S'ha format en percussió corporal amb professors  com  l'Anna  Llombart o  l'Stéphane  Grosjean  i  ha  assistit  a workshops i cursos de Keith Terry, Fernando Barba, Jep Meléndez, Javier Romero, Núria López, Shaman Lebrun i Ido Shtadler. Professor de bateria des de l’any 1994, actualment imparteix  cursos  i  tallers  de percussió corporal per tot el país amb la seva pròpia metodologia (Mètode SSM). Professor de percussió corporal en els cursos de formació continuada de l’UVic, Tallers Musicals d’Avinyó, XLII Curs d’Estiu La Rítmica Jaques Dalcroze de l’escola de música Joan Llongueras, Dansàneu  2014; forma part de l’equip de professors de música del Màster de Musicoteràpia de l’UB i dirigeix la part musical del projecte social TOC CAP A TU de l’Auditori de Barcelona. Ha presentat el seu treball en el quart i cinquè Congrés Nacional de Musicoteràpia celebrat a Madrid i Barcelona, respectivament. Com a bateria ha actuat i gravat amb moltes bandes des de l’any 1990. Toca estils tan diversos com el jazz, latin, flamenc-fusió, rock, funk, música electrònica, etc. Ha estat músic figurant en molts programes de televisió i va ser el tercer bateria del musical Grease. Actualment forma part de grups reconeguts en l'àmbit estatal com Astrio i Gossos, amb els quals continua enregistrant discs i girant per diferents països. Com  a  percussionista  corporal  ha  creat  i  dirigeix  la SSM  BigHand (big  band  de  percussió corporal) i comparteix un projecte de duet amb la Mariona Castells, amb qui ha participat en diferents espots publicitaris i esdeveniments.

Xevi Compte. Pianista, compositor i musicoterapeuta especialitzat en bols tibetans. Desenvolupa la seva activitat musicoterapèutica en escoles d’educació especial, centres sociosanitaris, unitats de salut mental, etc. aplicant el seu sistema RPM (Ressonància Musical Profunda), basat en l’aplicació vibroacústica de bols tibetans afinats en determinats tons musicals. Col·labora com a docent en el Màster de Musicoteràpia de l’Universitat de Barcelona i en el Màster de Relaxació, Meditació i Mindfulness també de la UB. És cocreador d’Alquímia Musical, projecte que integra diverses propostes de caire musical com contes musicals i concerts en diferents formats. Té diversos CD editats: Cançons de conte (2015), El secret del silenci (2012), Ànima (2011), Bols tibetans polifònics (2011), Amanda nadales vers-i-onades (2010), Akash (2009), Ressonància Interna (2001) i Confidències aromàtiques (1992).


Antoni Aceves. Vegeu currículum a l'apartat de coordinació.
 
Coordinació

Antoni Aceves Díaz. Màster en Musicoteràpia per la Universitat de Barcelona–IL3. Postgrau en Musicoteràpia per ISEP. Magister i supervisor en el model Benenzon de Musicoteràpia per la Fundació Benenzon i per la Benenzon International Academy. Enginyer en electrònica per l’Escola Universitària ET (Barcelona). Postgrau en Telemàtica, Tecnologia i Sistemes per l’ICT. Treballa com a musicoterapeuta a l'Associació d'Esclerosi Múltiple Baix Llobregat i a l'Associació Catalana de Fatiga Crònica, i ha treballat a l’Associació de Fibromiàlgia de Gavà. Musicoterapeuta especialista en patologies neurodegeneratives, neuromusculars i cròniques (SSC). Formador i supervisor en el model Benenzon. Conferenciant i divulgador de la musicoteràpia. Presentador de ponències en congressos de musicoteràpia. Seminaris de mindfulness i musicoteràpia. Propulsor del programa «Música i mindfulness». Ha estat professor agregat del Màster Oficial de Musicoteràpia de la Universitat Catòlica de València i del Màster de Musicoteràpia de la Universitat de Barcelona-IL3. Membre de la Junta Directiva de l’Associació Benenzon Catalunya. Ha estat membre de la Junta Directiva de l’Associació Catalana de Musicoteràpia. Director i professor en els cursos de postgrau de Musicoteràpia a la Fundació de la Universitat de Girona.Organitza:

 

 

Imprimir
COMPARTEIX AQUEST CURS:    Share to Facebook   Share to Twitter  
Cercador

de cursos

Àmbits de coneixement
Tipus de curs
Modalitats
Paraules clau
       

 


Política de cookiesAvís legal | Tel. 972 210 299 | E-mail: info.fundacioif@udg.edu

 

Aquest lloc web fa servir cookies. Si hi segueix navegant considerarem que n’està acceptant el seu ús. Més informació sobre les cookies.